BELÇİKA - BELGIQUE BELÇİKA - BELGIQUE: BELÇİKA´YA YENİ GELENLERE : YAŞAM REHBERİ

BELÇİKA - BELGIQUE

Yaşama dair

dimanche, juillet 16, 2006

BELÇİKA´YA YENİ GELENLERE : YAŞAM REHBERİ


BELÇİKA´YA YENİ GELENLERE : YAŞAM REHBERİ
Kısa bir süre önce Belçika´ya geldiniz. Belçika´daki yaşam kurallarına uyum sağlamanız konusunda size yardımcı olacak kurum veya kişilere nerede ve nasıl başvurabileceğinizi, hazırladığımız bu "ön bilgi" yazısı ile size anlatmaya çalışacağız.
Belçika´da oturma hakkı

Belçika´da iltica talebinde bulunmak istiyorsanız bunu ya hudut kapısında veya Belçika sınırlarına girdikten sonra 8 gün içinde Yabancılar Dairesi nezdinde yaparbilirsiniz. Sizin iltica talebiniz ilk etapta (talebin usule uygunluğu) Yabancılar Dairesi tarafından incelenir ve dosyanız daha sonra (esaslara uygunluğu) araştırılmak üzere Mülteciler ve Vatansızlar Genel Komiserliği´ne havale edilir. Bu işlemlerin sonunda, ya ilticacı olarak tanınır ve Yabancılar Kütüğü´ne kaydınızın yapıldığına dair size (CIRE=beyaz kart) verilir veya iltica talebiniz rededilir ve size Ordre de quitter le territoire – Ülke Sınırlarını Terk Emri verilir. ( Buna karşı itiraz etme hakkınız vardır ). Önemli olan diğer bir husus, bütün bu işlemler sürecinde tercüman isteme hakkına sahip olmanızdır.

Eğer Belçika´da ikamet eden (eş veya anne baba gibi) ailenizden birinin yanına yerleşmek istiyorsanız, bulunduğunuz ülkede Aile Birleşimi müracaatını yapmanız gerekir. Eğer Belçika´da iseniz, ülkeye girişinizi takiben 8 gün içinde resmen ikamet ettiğiniz belediyeye başvurup Aile Birleşimi çerçevesinde oturum talebinde bulunabilirsiniz. Belediye İdaresi talebinizin usule uygunluğunu inceler ve esaslara uygun olup olmadığını araştırmak üzereYabancılar Dairesi´ne gönderir. Eğer Yabancılar Dairesi talebinizi kabul eder ise, size, Belçika´da oturma izni verilir. Eğer talebiniz Office des étrangers "Yabancılar Dairesi" tarafından rededilirse, size, Ordre de quitter le territoire – Ülke Sınırlarını Terk Emri verilir. (Buna karşı itiraz etme hakkınız vardır).

Eğer Belçika´da kaçak yaşıyorsanız veya oturma izin belgenizin geçerlilik süresi dolmuş ise, bu durumu yasallaştırmak veya düzeltmek için bulunduğunuz belediyeye başvurup oturma izni talebinde bulunun. Belçika´da oturma iznine sahip olmanız ( eğitim ve çalışma gibi ) muayyen şartlara bağlıdır. Yabancılar Dairesi sizin oturma izni talebinizi inceler. Eğer Office des étrangers "Yabancılar Dairesi" Belçika´da oturma iznine ilişkin talebinizi kabul eder ise, size, süresiz veya (tahsil sürecini kapsayan) süreli oturma müsadesi CIRE (beyaz kart) verilir. Eğer talebiniz Office des étrangers "Yabancılar Dairesi" tarafından rededilirse, size Ordre de quitter le territoire- Ülke Sınırlarını Terk Emri verilir. (Buna karşı itiraz etme hakkınız vardır).

İnsan Ticareti mağduru iseniz ve bu şebekenin elinden kurtulmak istiyorsanız, Belçika´da oturma izni alma talebinde bulunabilirsiniz. Bunu için bazı şartları yerine getirmeniz gerekir. Bu şartların başında, size sömüren kişi veya kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmanız gerekir. Bu konuda uzmanlaşmış (Pag-Asa, Payoke ve Surya gibi) 3 sosyal yardım kurumlarından biriyle kontak kurunuz. Bu kurumlar size ne yapmanız ve nasıl hareket etmeniz hususunda yol göstercektir.

BU KONULARDA BİLGİ ALMAK İÇİN UZMANLAŞMIŞ SOSYAL VEYA HUKUK SERVİSİ´NE VEYA BİR AVUKATA DANIŞMAKTA TEREDDÜT ETMEYİNİZ.

Belçika´da ikamet


Belçika´ya geldiğinizin ertesi gün veya sığınma evinden ayrıldıktan sonra, ilk işiniz bir ev aramak olacaktır. Gazete ilanları, evlerin veya apartmanların camlarına yapıştırılmış kiralık ibarelerin yardımı ile ilk seçiminizi yapma şansınız olur. Daha sonra konutu görmeye gidersiniz. Burada dikkate edeceğiniz hususlar, konutun genel durumu, duvar ve tavanın görünüşü ve elektrik tesisatının yapımıdır. Bu konularda kesin güvenlik ve hijyenik kuralların temel alınmasının büyük önem arz ettiğini bilmenizi isteriz. Seçtiğiniz evi beğendikten sonra bir Kira Sözleşmesi yapılır ve imzalanır. Bu Kira Sözleşmesi´nde, kira ücreti, kira süresi, kiralanan evin masrafları ve Sözleşme´nin erken sona ermesi halinde buna bağlı şartlar belirlenir.

KİRA SÖZLEŞMESİ´Nİ ÖNCE DİKKATLE OKUYUP SONRA İMZALAYIN VEYA BU İŞLEMİ GÜVENDİğİNİZ BİR KİŞİ İLE BİRLİKTE YAPIN

Özel kişilerden kiraladığınız veya satın aldığınız bu konutların yanında sosyal veya özel kişilere ait konutları mütevazi bir fiyata kiralayan sosyal mesken kazandırma kuruluşları vardır.

Sosyal ev ve apartmanlar, gelirinizin durumu ve konutun konumu göz önünde tutularak kira ücreti belirlenen konutlardır. Bu gibi sosyal konutlardan yararlanmak isteyen kişiler bazı şartları yerine getirmelidir: Misal, ev sahibi olmamanız, gelirinizin belirlenen miktarın üzerinde olmaması, nüfus kütüğüne veya yabancılar kütüğüne kayıtlı olmanız. (Yani, bir kimlik veya beyaz-CIRE kardına sahip olmanız).
Eğer siz Geçici Yabancılar Kütüğü´ne (ilticacı adayı sıfatı ile) kayıtlı iseniz, kendinizi, bir Sosyal Mesken Kazandırma Kurumu´nun bekleme listesine kayıt ettirebilirsiniz. Talebiniz, nüfus veya yabancılar kütüğüne kayıt edilmenizden sonra işleme konur. Bu suretle, kayıt sıranızı korumuş olusunuz.
Konuta taşındıktan sonra bazı yükümlülükleri yerine getirmeniz gerekir : Kira ve kira masraflarının muntazaman ödenmesi, evin bakımı ve temizliği, eve hasar vermemek veya olacak hasarları tamir ettirmek gibi ,……..
Su ve elektriğin bağlanması için gerekli işlemler bizzat sizin tarafınızdan yapılır. İcabı halinde size sosyal tarife uygulanır veya bağlı bulunduğunuz belediyenin CPAS´i tarafından yardım edilir.

Belçika´da eğitim ve istihtam


Eğer bir çalışma kartına sahibseniz maaşlı işçi olarak çalışabilirsiniz. Eğer mesela, siz, talebi usule uygun bulunan ilticacı veya insan ticareti mağduru statüsüne sahip iseniz ikamet ettiğiniz yerde bulunan VDAB, ORBEM veya FOREM kurumları nezdinde C model çalışma kartı talebinde bulunabilirsiniz.
Bunun yanında, A ve B model çalışma kartları da vardır.

Eğer siz ilticacı statüsü tanınmış bir kişiyseniz ve süresiz oturma izniniz varsa, çalışma kardınız olmadan da çalışabilirsiniz.

Serbest meslekle uğraşmak istiyorsanız, bir Ticaret Kardı´na sahip olmanız gerekir.Bu kardı, bulunduğunuz belediye nezdinde istek yapmak suretiyle temin edebilirsiniz. (İlticacı statüsü tanınmış ve süresiz oturma iznine sahip kişilerin serbest meslek sahibi olmaları için Ticaret Kardı´na ihtiyaçları yoktur).

Eğer okuma yazma da zorluk çekiyorsanız ve Fransızcayı yeterli derecede bilmiyorsanız, alfabeye uyarlamalı veya "Fransızca ikinci dil" kurslara gidebilirsiniz. Eğer bir meslek öğrenmek istiyorsanız, meslek kurslarını takip edebilirsiniz.

Belçika´da sosyal yardım ve sağlık hizmetleri


Her Belçika belediyesinde bir (CPAS) Centre Public d´Action Sociale "Kamu Sosyal Yardımlaşma Merkezi" bulunur.

Bu kurum, geçimini sağlayamayan veya zorlukla sağlayan kişilere yardım etmek için kurulmuştur.

Eğer siz bu durum içinde bulunuyorsanız, kayıtlı olduğunuz belediyenin CPAS kurumuna müracaat edip yardım talep edebilirsiniz. CPAS talebinizi incelemeye alıp, ihtiyacınız doğrultusunda yardım görme hakkına haiz olup olmadığınızı tayin eder. CPAS, size, yaşam ödeneği sağlar, kiranızı ve sağlık masraflarınızı ödemede yardımcı olur.

Yeni gelen biri olarak CPAS yardımlarından faydalanmanız için Belçika sınırları içinde yasal olarak yaşamanız gerekir. Ülkeye giriş belgesi, göçmen belgesi veya (süreli / süresiz) CIRE kardına sahip olan kişiler, CPAS´den umumi sosyal yardım talebinde bulunabilirler. CPAS, diğer taraftan, sığınma evinde kalan ilticacılara, bu sığınma evi vasıtasıyla yardımda bulunur. İltica statüsü tanınmış ilticacılar, bu kurum nezdinde, sosyal uyum çerçevesinde (yaşam ödeneği veya iş imkanı gibi) yardım talebinde bulunabilirler.

SORULARINIZI DOSYANIZLA İLGİLENEN SOSYAL ASISTANA SORMAKTA TEREDDÜT ETMEYİN.

Sağlık hizmeleri için kendinizi bir hastalık sigortasına kayıt ettirmeniz gerekecektir. (Sıhhi muayene gibi) Sağlık masraflarınızın bir bölümünü geri alma hakkından faydalanabilirsiniz.

Kendinizi bir hastalık sigortasına kayıt ettirebilmeniz için, Belçika sınırlarında yasal olarak yaşamanız gerekir. Bunu dışında, sağlık sorunları olan kaçak kişilere de acil tıbbi müdahale yapılır.

Adreseler :

İkamet - İnsan Ticareti - Irkçilik : Centre pour l´égalité des chances et la lutte contre le racisme
Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding "Eşit Haklar ve Irkçılıkla Mücadele Merkezi" kişisel sorunlarınızın çözümü için başvuracağınız muhtelif hizmet servislerinden oluşur : - Irkçılık ve Uyum Hizmetleri Servisi, ırkçılıkla ilgili şikayetlerinizi dinler ve buna çözüm arar. - Anti Irkçılık Servisi´ne cinsel ve özürlüler için ayrımcılık üzerine çeşitli şikayetlerin geldiğini misal verebiliriz. - Het Observatorium voor Migraties "Göç Gözlem Merkezi", ikamet, iltica ve vize işlemleri konusunda yardımcı olur. Merkez´in çalışma saatleri : Pazartesi-Cuma günleri arası saat 9.00-17.00 ve her Perşembe günü saat 9.30-12.30 arası. Ayrımcılık mağduru olduğunuzu zannediyorsanız veya ikametgah konusunda sorunuz varsa hiç tereddüt etmeden Merkez´e başvuruda bulununuz.




İkamet - Öğretim : CIRE - coordination et Initiatives pour Réfugiés et Etrangers
CIRE, Belçika´da bulunan yabancı ve ilticacıların Valon ve Brüksel bölgelerinde konuk edilmeleri ile ilgili işleri koordine eder. Bunun yanında, bu kişilerin, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam koşulları ile yakından tanışmalarına olanak sağlar. CIRE, iltica başvurusu ve yabancılar hukuku konusunda bilgilendirir. CIRE´nin, ayrıyeten, konut arayanlara yardımcı olmak amacıyla kurulu bir "Logement" (ikamet) danışma bürosu vardır. Bu büro, kira sözleşmeleri konularında bilgilendirme toplantıları düzenler. CIRE, diploma denklik başvurusunda da yardımcı olur. Bu büronun amaçlarında bir tanesi de, talepleri usulen ve esasen kabul edilen ilticacılara, diploma denlik başvurusu ve yöntemi hususunda bilgi vermek ve ilgili dosyanın hazırlanmasında yardımcı olmaktır. CIRE ile Pazartesi-Cuma günleri arası saat 9.00-17.00´de kontak kurabilisiniz.




İkamet : ADDE - Association pour le Droit des Etrangers
ADDE, Yabancılar Hukuku üzerine uzmanlaşmış avukat ve sosyal görevlilerden kurulu bir hukukcular derneğidir.
ADDE´ye, her Çarşamba günleri saat 14.00 – 17.00 arası telefon ile hukuki konularda danışabilirsiniz.


İkamet : Commissariat Général aux Réfugiés et aux Apatrides
Le Commissariat Général aux Réfugiés et aux Apatrides "Mülteciler ve Vatansızlar Komiserliği", iltica işlemlerini inceleyen en önemli kurumdur. Bu kurum, ilticacı statüsü verilmesine veya verilmemesine karar verir. Bu kurum, iltica talebinin usule uygun olup olmadığını inceler ve icabı halinde iltica statüsü hakkını geri alır. Neticede, ilticacı statüsüne sahip olanlara nüfus kayıt belgeleri dağıtır.


İkamet : Convivence
Convivence asbl, Brüksel şehrine bağlı "Anneessens – Fontainas", "Zenne" ve "Begijnhof – Klein-Kasteeltje" mahallelerinde kiraya sunulan köhne ve yıpranmış evlerin tadilatı ve hizmete sunulması alanlarında faaliyet gösterir. Convivence, kullanılmayan boş veya oturulamaz raporu verilen ev sahipleri ile temasa geçip, bu evlerin tadilat ve tamirine ilişkin yardım alabilecekleri kurumlar hakkında bilgi verir. Convivence, ihtiyaç ve gelirlerine uygun konut arayan kişilere bu hususta yardımcı olur. Convivence, idari ve teknik konularda da destek sağlar. Pazartesi ve Salı günleri saat 14.00 – 16.00 arası ve Perşembe ve Cuma günleri saat 9.30 -11.30 arası sürekli olarak kiracılara bu konularda hizmet verilir.




İkamet : Croix-Rouge de Belgique
Croix-Rouge "Kızıl Haç", binlerce kişinin layikiyle misafir edildiği, Hastière, Nonceveux, Fraipont, Rendeux, Yvoir ve hizmete yeni giren, Hotto ve Manderfeld´de bulunan ilticacılar için Açık Sığınma Evleri´ni yönetir. OCMW, konut sakinlerine,(ikamet ve yiyecek temini gibi) maddi yardım yanında, geldikleri ülkedeki veya Belçika´daki yeni yaşam şart ve kurallarına uyum sağlamaları için sosyal ve idari destek te sağlar.




İkamet : Fedasil - Agence Fédérale pour l´Accueil des Demandeurs d´Asile
L´Agence Fédérale pour l´Accueil des Demandeurs d´Asile " İlticacıları Barındırma Federal Bölge Temsilciliği", İlticacıların barındırma evlerine yerleştirilmesi ile ilgili faaliyetleri koordine eder. Bu kurum, 17 Federal Sığınma Merkezi, 23 Rode Kruis (Kızıl Haç) Sığınma Merkezi, NGO-Partners özel konutları ve belediyelere bağlı OCMW´ye ait sığınma konutlarını kapsayan 15.000 kişilik sığınma yerini hizmete sunmaktadır. Pazartesi-Cuma günleri arası saat 13.00 – 16.00´da FEDASIL ile kontak kurabilirsiniz.




İkamet : MRAX - Mouvement contre le Racisme, l´Antisémitisme et la Xénophobie
MRAX, yabancılar hukuku üzerine uzmanlaşmış (konut sorunu, iltica başvurusu, yasaların uygulanması gibi)hizmetlerde bulunan Sosyal Servis ve Şikayet Servisi (Hukuk Bürosu)´ndan kuruludur.
Yabancılar Hukuku üzerine uzman Sosyal Servis, Salı, Perşembe ve Cuma günleri saat 13.00 – 16.00 arası hizmete açıktır. Hukuk Bürosu (Şikayet Servisi), randevu ile çalışır.


İkamet : OIM - Organisation Internationale des Migrations
OIM, uluslararası bir örgüttür ve merkezi Genève´de dir. Bu örgütün bir şubesi Brüksel´de de bulunmaktadır. OIM, kendi ülkelerine dönmek isteyen fakat bunu kendi başına organize edemeyen reşit ve reşit olmayan yabancılara yardımda bulunur. Geri dönüş programı kapsamına girenler : - İltica taleblerini geri almak isteyen ilticacı adayları - Talebi rededilen ilticacı adayları - Avrupa Birliği´ne üye olmayan ülkelerden gelen ve yardıma ihtiyacı olan ve kaçak veya yasal yabancılar. OIM ile Pazartesi-Cuma günleri arası saat 9.00 – 17.00´de kontak kurabilirsiniz.




İkamet : Office des étrangers
L´Office des étrangers "Yabancılar Dairesi", yabancıların göçmenlik ve ikamet yükümlülüklerine riayet edip etmediklerini denetler. Bu kurum, oturma iznine ilişkin ilk araştırmayı yapar. De Dienst Vreemdelingen Zaken "Yabancılar Dairesi"´nin çalışma saatleri: Pazartesi-Cuma günleri arası saat 9.00-16.00´dır.


İkamet : Société Wallonne du Logement
" Valon Sosyal Konut Bürosu", Valon bölgesinde bulunan kiralık sosyal evlerin yerleri, kira ve kayıt şartları konusunda nereye ve nasıl başvuracağınızı öğrenmenize yardımcı olur.




ikamet : Société du Logement de la Région Bruxelloise
"Brüksel Bölgesi Sosyal Konut Bürosu", Brüksel´de bulunan kiralık sosyal evlerin yerleri, kira ve kayıt şartları konusunda nereye ve nasıl başvuraca?ınızı öğrenmenize yardımcı olur.


İnsan Ticareti : Pag-Asa
Pag-Asa, insan ticareti mağdurlarına sosyal, hukuki, psikolojik destek ve sağlık yardımında bulunmak amacıyla kurulmuştur. Danışma bürosu hergün saat 14.00 – 17.00 arası sürekli açıktır. Randevulu ziyaret tercih edilir. Acil durumlarda telefonlar 24/24 saat açıktır.




İnsan Ticareti : Payoke
Payoke, Hayat kadınları ve insan ticareti mağdurlarına sosyal, hukuki ve psikolojik destek vermek amacıyla kurulmuştur. Sığınma Merkezi, Pazartesi, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 9.00 – 12.30 ve 13.30 – 16.00 arası açıktır. Merkez, Salı ve Cuma günleri saat 13.30 – 16.00 arası açıktır. Acil durumlarda telefonlar 24/24 saat sürekli açıktır.




İnsan Ticareti : Sürya
Sürya, İnsan ticareti mağdurlarına sosyal, hukuki ve psikolojik destek vermek amacıyla kurulmuştur. Sığınma Merkezi 24/24 saat açıktır.




Sağlık : Cliniques de l´exil
Cliniques de l´exil, göçmen, ilticacı, sığınmacı ve insan taciri mağdurlarına diğer gruplarla etkileşim çerçevesinde kültür değişimi konusunda psikolojik yardım ve destek sağlar. Psikolojik konsültasyon sırasında bir tercüman da temin eder. Bu kurum sürekli çalışmaz. Verilen numaraya telefon etmek suretiyle randevu almaz mümkündür.




Sağlık : MSF - Médecins sans frontières



"Sınırsız Doktorlar Örgütü", çatışmalardan kaçma, doğa felaketlerine maruz kalma, salgın ve uzun süreli tedavi gerektiren hastalık durumlarında harekete geçer. Gereği halinde, şehir ve yörelere gözetimi altında acil sağlık hizmeti organize eder. MSF, mültecilere yiyecek ve malzeme yardımında bulunarak günlük acil ihtiyaçlarını karşılar. MSF, aynı zamanda, psikolojik yönlendirme ile ücretsiz ve anonim bir şekilde HIV/AIDS-araştırması yapar.




Sağlık : Ulysse asbl - Service relais d´accompagnement psychosocial pour personnes exilées
Ulysse asbl, sürgünde yaşayan kişilere sosyal psikolojik açıdan yardımcı olur. Bu kurumun öncelikle amacı, sığınmacıların, ruhi sağlık hizmeti veren kurumlara kolaylıkla ulaşmalarını sağlamaktır. Ulysse vzw, ayrıca, sığınmacılarla, ruhi sağlık hizmeti alanında (sığınma merkezi, CPAS, hastane gibi) uzman kuruluşlar arasında ilişki sağlamak amacıyla bir Sosyal Psikolojik Hizmet Servisi kurmuştur. Danışma günleri: Çarşamba günleri dışında, Pazartesi ile Cuma günleri arası saat 9.30 – 13.00 ve 14.00 – 17.00´dir.




Yetiştirme : Bruxelles Formation
Bruxelles Formation, konularına göre guruplara ayrılmış 200 çeşit eğitim modeli sunar. De Carrefour Formation, her eğitim modelinin başlangıç noktasıdır: İlk etapta size beklentileriniz doğrultusunda tavsiyede bulunulur.
De Carrefour Formation´nun kontak adresi : • Kartuizerstraat 70 – 1000 Brussel
tel 02-502 38 74
e-mail : carrefour.formation@bruxellesformation.be
Carrefour Formation, iş arayanlar için, Pazartesi, Salı, Perşembe ve Cuma günleri saat 9.30 – 12.30 arası açıktır ( Çarşamba günleri kapalıdır ). Halen bir işyerinde çalışan ve sadece staj görmek istiyenler için : Cumartesi günleri saat 10.00 – 14.30 arası.


Yetiştirme : Fédération bruxelloise des organismes d´insertion socio-professionnelle
La Fédération bruxelloise des organismes d´insertion socio-professionnelle " Brüksel Federal Bölgesi Fransızca konuşan Profesyonel Sosyal Uyum Örgütü", Brüksel Büyük Şehir Belediyesi sınırlarında faaliyet gösteren profesyonel sosyal uyum sektörünü temsil eder. Buraya toplam 56 adet örgüt kayıtlıdır. Bu profesyonel sosyal uyum örgütlerinin kontak bilgilerini Brüksel Fedaral Bölgesi´nin internet sitesi ("missions locales") köşesinde bulabilirsiniz. Bu konuda eğitim almak istiyorsanız, adı geçen örgütlerden tereddüt etmeden bilgi isteyiniz. Alacağınız eğitimle iş bulma şansınızı daha da arttırabilirsiniz. Federal kurumla, Pazartesi ile Cuma günleri arası saat 9.00-17.00 arasında telefonla kontak kurabilirsiniz.




Çalışma - Yetiştirme : FOREM - Service public wallon de l´emploi et de la formation professionnelle
FOREM´in amacı iş arayan işsiz kişileri yönlendirmektir. FOREM, aynı zamanda, meslek eğitimi de verir. Eğer Valon Bölgesi´nde ikamet ediyor ve çalışma kartı almak istiyorsanız muhitinizdeki FOREM´e başvurabilirsiniz. FOREM bürolarının çalışma saatleri : Pazartesi – Cuma günleri arası saat 8.30 – 12.00. Bu saatlerin dışında randevu ile görüşebilirsiniz.




Çalışma : ORBEM - Office Régional Bruxellois de l´Emploi
ORBEM´in amacı iş arayan işsiz kişileri yönlendirmektir. ORBEM´e, Çalışma Kartı almak için de başvurabilirsiniz.
İş arayanlara hizmet veren büro, hergün saat 8.30 – 11.30 arası, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri ise saat 13.30 – 16.30 arası açıktır.


Öğretim : Fédération Francophone des Ecoles de Devoirs
"Ev Ödevi Rehberliği", okul sonrası yapmakla yükümlü oldukları ev ödevinde çocuklara yardımcı olur. Eğer çocuğunuz ev ödevini yapmakta sorun yaşıyorsa ve siz de ona yardımcı olamıyorsanız, hiç tereddüt etmeden Ev Ödevi Rehberliği hakkında bilgi alınız ve çocuğunuzu kayıt ettiriniz.
Öğretim : Service des équivalences (Communauté française)
Daha önce dış ülkede öğrenim gördünüz ise, aldığınız diplomanın Belçika´da tanınması gerekir. Buna, diploma denklik başvurusu denir. Denklik Bürosu, size, bu konuya ilişkin hangi işlemlerin yapılması gerektiği hakkında bilgi verir. Bilgi için, Pazartesi ve Çarşamba günleri saat 9.00 – 12.00 arası ve Salı, Perşembe,Cuma günleri saat 13.30 – 16.00 arası devamlı telefon ederbilirsiniz. Kişisel dosyanızla ilgili sorularınız için ekteki telefon numaralarını kullanabilirsiniz.



Adres: Rue Courtois nr. 4, 1080 Brüksel. Ziyaret günleri : Pazartesi ve Çarşamba günleri öğlenden önce saat 13.30 – 16.00 arası. 02-690 86 86 numaraya telefon ederek randevu alabilirsiniz.




Kaynak:http://www.newintown.be/index.cfm?uuid=58C27CE240F40ABCB1850A6244543EDF&o_lang_id=8&taal_id=7

1 Comments:

  • At 1:16 AM, Anonymous Anonyme said…

    Faydali bilgiler için tesekkurler.
    Elinize saglik
    M.T

     

Enregistrer un commentaire

<< Home

 
www.sitemerkezi.net iYiSite.NeT Türkiye'nin En iYi Siteleri Site Ekle référencement marketing et
Hitinizi artirin Melinet WEB Design