BELÇİKA - BELGIQUE BELÇİKA - BELGIQUE: Türkiye Avrupa´nın "koridoru" mu?- YORUM:Christophe Lamfalussy

BELÇİKA - BELGIQUE

Yaşama dair

vendredi, juillet 14, 2006

Türkiye Avrupa´nın "koridoru" mu?- YORUM:Christophe Lamfalussy


Türkiye Avrupa´nın "koridoru" mu?Christophe Lamfalussy Ceyhan´dan bildiriyor.

Perşembe günü Ceyhan´da yeni bir petrol boru hattının açılışı yapıldı.
1768 km uzunluğundaki bu boru hattı, Hazar Denizi´nin petrol ve doğal gaz kaynaklarını taşıyor.
Fakat hiç kimsenin değinmediği bir konu var ki o da Rusya´nın devre dışı kalması.

Akdeniz sahilinde, Suriye sınırına yakın Ceyhan´da Perşembe günü açılışı yapılan 1768 km uzunluğa sahip ve Hazar Denizi´nin devasa petrol ve doğal gaz kaynaklarını taşıyıp Avrupa Birliğine ulaştıran petrol boru hattı ile Türkiye Avrupa´nın "enerji koridoru" konumuna geldi. Bu sözler 12 yıllık bu eski projenin açılış töreninde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´a ait. Projeyi stratejik nedenlerle ABD de destekliyor.

Aşırı sıcak bir havada, terminale kadar yol boyunca kendilerini 5.000 polisin koruduğu yüzlerce davetli ve gazteci bir İngiliz tankerine İtalya´da Cenova limanına gitmek üzere on binlerce varil petrolün yüklenmesine tanıklık ettiler.

Türk sahili dünyanın en uzunlarından biri olan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının son noktası. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünyada enerji talebinin giderek arttığını hatırlatarak "Türkiye´nin Doğu-Batı arasında inşa ettiği enerji koridoru Avrupa Birliği, ABD ve başka ülkeler için hayati öneme haizdir." dedi.

Ceyhan terminali iki Türk devletini birleştiren bu projenin öncülüğünü yapmış olan Azerbaycan´ın merhum Başkanı Haydar Aliev´e ithaf edildi. Törende hazır bulunan Azerbaycan´ın mevcut Başkanı İlham Aliev "Umarım babamın ruhu şad olur" dedi.

Projenin içinde bulunan üçüncü ülke Gürcistan´ı Başkan Mikail Saakaşvili temsil etti. Bu petrol boru hattının açılışının sovyetik geçmişe sahip ülkesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı. "Ben koridor sözcüğünü sevmiyorum. Bizim için bu boru hattı komşularımızla yeni dostluk ve işbirliği perspektifleri açıyor" dedi.

Daha fazla çeşitlilik
Yapılan resmi konuşmalarda hiç kimse BTC boru hattının Rusya´yı devre dışı bırakmasına değinmedi. Sadece Başkan Bush´un bir temsilcisi petrol boru hattının "daha fazla çeşitlilik ve rekabet" getireceğini beyan etti.
Petrol boru hattı 2008 yılına kadar günde bir milyon varil petrol aktaracak. 1994 yılında proje ortaya atıldığında birçoğu buna şüphe ile bakmıştı. İnsani ve teknik yönden müthiş bir çalışma yapıldı. Hisselerin % 30,1´iyle en büyük hissedar olan BP şirketinin patronu Lord Browne "4 milyar dolar yatırım yapıldığını ve işlerin en yoğun anında 22000 kişinin çalıştığını" belirtti.

Bir buçuk metre toprak altına gömülen petrol boru hattının 300 köy, 1500 su yolu, dağlar ve 14 deprem fayı aştığı açıklandı. Deprem halinde boru kopmalarını önlemek için kritik noktalardaki borular etrafına bilyalar yerleştirildi. Basıncı düzenlemek amacıyla Ceyhan´a yaklaştıkça boru hattının çapı azalıyor. Yaşamının bir bölümünü bu projeye adamış Nesim Hayfani "Benim için bir hayal gerçek oldu, bu bir pırlantadır" diyor. Türk proje şefi çevrecilerin eleştirilerine gülüp geçiyor. Ve ekliyor : "Gürcistan´da, köylülerin tarlalarını ekebilmeleri için dört ay bekledik". Kürdistan´ın etrafını dolaşsa da, petrol boru hattı Kafkasya´nın sorunlu bölgesinde sabotaj tehlikesinden uzak değil. Bu amaçla Amerikan ordusu terörle mücadele amacıyla 1500-2000 Gürcistanlı askeri eğitimden geçirdi. Ses teknikleri ve basınç ölçümleri ile petrol hırsızları da takip edilecek.

BTC Türk koridorunun halkalarından sadece bir tanesi. Yakında, 2006 yılı sonuna kadar, ikinci bir petrol boru hattı açılacak. Bu ikinci hat Hazar Denizi´nin gazını ve, deniz altı bağlantı kurulabilirse, Kazakistan gazını, Avrupa´ya ihraç edecek. Daha da büyük, 5,8 milyar dolarlık başka bir proje ise Türkiye üzerinden Avusturya´ya bağlanacak. Nabucco adı verilenve Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu proje finansman arayışında. AB Enerji Komiseri Andris Piebals "Bugün sözü Amerikalılara bırakmak doğruydu. Bu projeyi onlar destekledi. Nabucco için para bulacağız" dedi.

Çeviri : Yakup Yurt ©
 
www.sitemerkezi.net iYiSite.NeT Türkiye'nin En iYi Siteleri Site Ekle référencement marketing et
Hitinizi artirin Melinet WEB Design