BELÇİKA - BELGIQUE BELÇİKA - BELGIQUE: Barış Manço projelerimiz/Belçika

BELÇİKA - BELGIQUE

Yaşama dair

vendredi, juillet 14, 2006

Barış Manço projelerimiz/Belçika


Barış Manço projelerimiz

1-) Belçika - Liège, Barış Manço sokağı: Liège Belediyesinden Barış Manço´nun oturduğu Henri-Orban sokağının evinin bulunduğu son kısmına onu adının verilmesinin temini
ve
2-) Sözü geçen evin "Barış Manço Türk Kültür Evi" olarak hizmete açılmasının temini Bildiğiniz gibi Barış yaşamının 36 yılını paralel olarak 30 Eylül 1963 günü geldiği Belçika´nın Liège kentinde geçirdi, yüksek öğrenimini orada yaptı, ilk evliliğini ve oğullarının doğumunu orada yaşadı, şarkılarının yüzde 85´ini orada yazdı, daha 1964 yılında Belçika müzik yazarları sendikası SABAM´a kaydoldu ve bir şekilde Belçika´ya döviz kazandırdı. 1981´de Liège´de bir ev aldı. 1992´de Barış, SABAM´ın teklifiyle o zamanki Belçika Kralı Bauduin tarafından "Léopold II Şövalyesi ünvan ve madalyasına" layık görüldü. 1997 yılında Liège Tanıtma Gurubu tarafından "Onursal hemşehrilik" ünvanına layık bulundu. 31 Ocak 1999 akşamı aramızdan ayrıldığında hem Türk, hem de Belçika vatandaşı idi. Bu acı haberi Liège´in yerel gazetesi La Meuse "dünyaca en tanınmış hemşehrimiz aramızdan ayrıldı" diye verdi. Sonuçta Liège şehrinin Barış´ın yaşamında ve onun Barış Manço olmasında yeri büyüktür. Barış Manço´nun adı bu kentte bir sokağa verilirse ilki ülke arasında sevecen bir ilişki yaratılır düşüncesinden yola çıkarak 2002 yılı başında Liège belediyesine Barış´ın evinin bulunduğu Henri-Joseph-Orban sokağının son kısmına (sokak şu anda 19´uncu asırda yaşamış önemli bir Liège´li sanayici ve devlet adamının adını taşıyor. Orban ailesine olan saygımdan sokağın sadece ¼´ü kadar olan, evin üstünde bulunduğu son bölümünü istedim) onun adının verilmesi projesini götüdüm. Eş zamanlı olarak kızkardeşimiz İnci İlbay-Manço, Barış´ın mirasçılarıyla evi almak üzere yazılı olarak anlaştı ve bu belge Liège´de aile Noter´imize verildi. Bu satış anlaşması evi "Barış Manço Türk Kültür Evi" yapmak amacından yola çıkılarak düzenlenmişti. Bu evde Barış´ın yapıtı ve verdiği "Barış ve Sevgi" mesajı evrenselleştirilecekti. Ayrıca bu evde, çevredeki Türk çocuklarına Türkçe ve Türk müziği dersleri verilmesini sağlamayı planlıyordum.

Bu projemi etkili kılabilmek için 5 Ocak 2002 günü Liège´in Türk nüfusu yoğun olan Cheratte kasabasında, rahmetli Cem Karaca, Cahit Berkay, Grup Divan ve Altın Çocuklar´ın ayrıca Türk Diyanet Vakfı´nın katıldığı anlamlı ve önemli bir Barış Manço´yu doğum gününde anma etkinliği düzenledim (etkinliğe katılan Visé Belediye Başkanı Bay Marcel Neven izlediklerinden o kadar etkilendi ki 18 Mayıs 2002 günü; Büyükelçimizin huzurlarında, bölgesindeki bir caddeye Büyük Ata´mızın adını verdi); Türk ve Belçika medyalarının desteğini aldım ve hem yazılı basın, hem de İnternet´te başlattığım bir kampanya ile Liège Belediye Başkanı Bay Wiily Demeyer´e, teklifime destek veren binlerce e-posta, faks ve mektup gelmesini sağladım. Bütün bu çalışmaları BARIŞ MANÇO B-4030 BELÇİKA derneği adına ve kızkardeşimizle eniştemiz Can İnci İlbay-Manço çiftinin sağladığı önemli maddi destek ve kısmen kendi imkanlarımla yaptım. Bu arada şunu belirtmek isterim: dernek şimdiye kadar aidatlı üye kaydı yapmadığı gibi her hangi bir şahıs veya kuruluştan para istemedi. Belediye Başkanı Bay Demeyer teklifimi hiç bekletmeden Belediye meclisine getirdi bakınız:http://www.liege.be/comcoll/2002/170102.htm#1

O aşamada Belediye Başkanı Bay Demeyer verdiği mesajlarda Türkiye´den destek beklediğini hissettirtti. Bunlar biraz "karşılıklar" prensibine uyuyordu: siz ne kadar verirseniz biz de o kadar! Başkanın bu işte görevlendirdiği yardımcısı ile düşündüğümüz konular Barış´ın iki belediyesi Kadıköy ve Liège arasında park ve bahçeler, otelcilik ve turizm okulları, kültür ve spor konuları gibi dallarda değişim köprüleri kurmak; Türkiye´de de tanınan Georges Simenon gibi Liège´li bir büyüğün adını Kadıköy´e taşımak; Türk medyasının Liège´i tanıtıcı çalışmalar yapmasını ve Türk devlet büyüklerinin projeleri destekleyici mesajlar yollamalarını sağlamak oldu. Bu arada, alfabetik sırayla, Hürriyet, Milliyet, Sabah, Turkish Daily News, Türkiye ve Zaman gazeteleri ile Nar-ı Beyza programının sütun ve ekranlarında Liège´i ve Belediye Başkanını konuk etmelerine aracı oldum. Belçika´da da 2 televizyon, 2 radyo ve 3 büyük gazete "Barış Manço Sokağı" projeme yer verdi.

Bu gelişmeler olurken Barış´ın varisleri evi kızkardeşimize satmaktan vaz geçtiler ve evin benim önerdiğim doğrultuda kullanılmasına rıza göstermeyeceklerini bildirdiler. Daha sonra 26 – 28 Mayıs 2002 arası Belçika´ya gelen Bayan Lale Çağlar-Ahıskalı sokağın adı Barış Manço olsa bile oraya kimsenin gelmeyeceğini ve kat´iyyen böyle bir şey istemediğini şahsen bana söylediği gibi başkalarına da söyledi. Ayrıca SABAM´ın desteğini de kaybettim: varisleri kardeşimin Belçika Telif Hakları Sendikası nezdindeki kaydını sildirmişler! Üst üste gelen bu olaylar bu iki projeme hızlarını kaybettirtti. Ben halâ Barış´ın Belçika´daki evinin bu amaçla kullanılabileceği umudunu yitirmedim. Ayrıca Liège Belediye Başkanı Bay Willy Demeyer de, 2006 Eklimindeki Belediye seçimlerini ve burada yaşayan Türk kökenli seçmenleri düşünerek, projeye yeniden sıcak bakmaktadır. Liège´de "Barış Manço Sokağı" projesinin ilk aşaması ise Bayan Lale Ahıskalı ile yeğenlerim Doğukan ve Batıkan´ın, Barış Manço´nun Liège´deki evinin bu yolda kullanılmasına onay vermelerinin teminidir. Fakat bu konuda tüm çabalarım başarısız kaldı ve en son Barış Manço arşivimi yerleştirdiğim o evi boşaltmak zorunda bırakıldım. Bu nedenle aileye sözü geçecek herkesin katkısını rica ediyorum.

3-) Barış Manço´yu onu tanımayan çocuklarımıza anlatma projesi: Barış bizi bırakıp gideli ülkemizde 6 – 7 milyon kadar Türk vatandaşı Hükümet´inden, doğum nedeniyle kimlik aldı. 31 Ocak 1999 günü 4 yaşının altında olanları da düşünürsek, yaklaşık 10 milyon kadar Türk çocuğuna Barış Abi´lerini anlatmak gerekmektedir. Burada en doğru kaynak TRT arşividir.

4-) Barış Manço´nun yapıtının ve verdiği "Barış ve Sevgi" mesajının evrenselleştirilmesi projesi: Barış Manço´nun mesajının tüm insanlarca anlaşılabilmesi için yapıtının herkese yaklaştırılması gerekir. Bu bölümde Barış Manço´nun yapıtının tasniflenmesi; şarkı öykülerinin derlenmesi; şarkıların değişik versiyonlarının tesbiti; şarkı notalarının değişik formatlarda yazılması (gitar ve piyano eşlik, popüler orkestra, klasik etüt, büyük orkestra, vb...); şarkı sözlerinin dünya dillerine çevrilmesi ve bu çalışmayı yaparken çevirilerin şarkı melodilerine uygun kalmalarının gözetilmesi gibi çalışmaları öngörüyorum.

5-) Başlangıçta Türkiye´deki Barış´severlerin 1 Ocak gününün "Barış ve Sevgi" günü olduğunu düşünüp birbirlerine "Yeni yılın Barış ve Sevgi dolu olsun" deme alışkanlığını edinmesini sağlamak. Bu alışkanlık giderek Türkiye içinde yaygınlaşacak ve zamanla dışarıya taşacaktır. Böyle bir davranış sınırlarımızı aşmalı ve evrenselleşmelidir. Bu kabından çıkma olayı aslında Ulu Ata´mızın "Yurtta sulh – Cihanda sulh" başilkesine varmanın yoludur.


Harcamalar ve kaynaklar üzerinde düşüncelerim: Bu görevleri başlatsın ve başarsın diye kurduğum derneğe şimdilik aidatlı üye ve maddi yardım istemediğimi söylemiştim ama parasız hiç bir şeyin yapılamayacağının da bilincindeyim. Bu nedenle ilk aşamada derneğe aidatlı üye kaydedebilme yolunu açtım. Kardeşimin telif hakları ve yapıtını kullanma hakkı Bayan Lale Ahıskalı ile yeğenlerim Doğukan ve Batıkan Manço´lara aittir ama Barış Manço varisleri olarak projelerimi desteklemediklerini bildirdiler. Şimdilik derneğe girdi sağlayabilmek için şu planı geliştirdim:



Kardeşim 1963 – 69 yılları arası okul çalışması olarak yaptığı 2 yağlıboya natürmortu (Barış tüm yaşamı boyu sadece 2 adet yağlı boya tablo yaptı ve bu tabloların ikisini de Akademi´yi bitirdiği 1969 yılında bana armağan etti.) kurar kurmaz BARIŞ MANÇO B-4030 BELÇİKA BARIŞ MANÇO 7 DEN 77 YE DOLU DİZGİN BARIŞ VE SEVGİ DERNEĞİ´ne devrettim. Bu tabloları konu alacak UNICEF tebrik kartları yapılmasının temini bence 2 açıdan yararlı olacaktır: "Barış ve Sevgi" ile "Yurtta sulh – Cihanda sulh" prensibine varma çabalarına UNICEF´in katkısı sağlanacak ve kart satışları gelirlerinin derneğe düşen kısmı yukarda saydığım çalışmaların başlayabilmesine yardımcı olacaktır.



Yukarıda sıraladığım projelerin başarılması için gerekli manevi ve maddi destekleri sağlayabilmek amacıyla Başbakanlık, Bakanlıklar, Devlet kuruluş ve temsilcilikleri, TRT, Belediyeler, Basın ve saygın büyüklerimizin nezdinde çalışmalar yapıyorum. Bu konularda tüm Barış´severlerin kişisel desteklerini esirgememelerini bekliyor ve beraber çalışma ortamları yaratabileceğimizi umuyorum.


Sevgi, Saygı, Güven, Özveri ve Barış dileklerimle

Savaş MANÇO



savas.manco@skynet.be
 
www.sitemerkezi.net iYiSite.NeT Türkiye'nin En iYi Siteleri Site Ekle référencement marketing et
Hitinizi artirin Melinet WEB Design