BELÇİKA - BELGIQUE BELÇİKA - BELGIQUE: Belçika hükümeti, camilere yardım yapmak için imamlara dil şartı getiriyor

BELÇİKA - BELGIQUE

Yaşama dair

lundi, novembre 13, 2006

Belçika hükümeti, camilere yardım yapmak için imamlara dil şartı getiriyor


Belçika hükümeti, camilere yardım yapmak için imamlara dil şartı getiriyor
Belçika'da resmen tanınan altı dinden biri olan İslamiyet'e ilk kez önümüzdeki yıldan itibaren devlet yardımı yapılmaya başlanacak.
Flaman Uyum Bakanı Marino Keulen
Belçika'da İslamiyet 1974'te resmen tanınmış din olmasına rağmen camiler, kilise ve sinagog gibi diğer dinlere ait mabet yerlerine verilen ödeneklerden yararlanamıyordu. Flaman Uyum Bakanı Marino Keulen, 2007 başı itibarıyla ilk etapta yedi caminin tanınarak buralara bütçeden pay vereceklerini duyururken, ödeneklerin birtakım şartlara bağlandığını ifade etti. Uyum Bakanı, "Flaman bölgesinde herhangi bir dine inananlar ve inanmayanlar birlikte yaşıyorlar. Gayet açık olan bu gerçeğin kabul edilmesi şart. Öte yandan cami olarak tanınmış yerlerde aşırı düşüncelerin barındırılmaması ve devlet ödeneklerinin şeffaf şekilde kullanılması gerekiyor. İmamlar başta olmak üzere cami içerisinde Flamanca bilme ve konuşabilme şartı da camilerin resmen tanınmasında önemli faktörlerden." diye konuştu.
Şu anda 30 caminin devlet nezdinde tanınmak için başvurduğu bildirilirken, bunlardan hangilerinin ilk etapta yasal haklardan yararlanmaya başlayacağına Belçika Müslüman Temsil Kurumu'nun karar vermesi gerekiyor. Flaman bölgesi Uyum Bakanı, 2007 için ancak yedi caminin tanınacağını, bunun da nedeninin 2007 bütçesinden daha fazla camiye ödenek sağlamanın mümkün olmadığını ifade etti. Gelecek yıldan itibaren Executif'in önereceği diğer camilere de devlet yardımının ulaştırılacağı kaydedildi. Cami olarak resmen tanınmış ibadethanelerde görev yapan imamlar, papaz ve hahamlar gibi federal hükümet tarafından maaşa bağlanacak ve kendilerine bir konut tahsis edilecek. Ayrıca Flaman hükümeti de camilerin tamir ve onarım masraflarını üstlenmeyi kabul ediyor.
Belçika'da Lambermont Anlaşması'na göre dinî cemaatlerin 'tanınma' yetkisi bölge hükümetlerine bırakılırken, ilk kez Flaman bölgesi, İslamiyet'e yardım yönünde bir girişimde bulundu. İlk etapta az sayıdaki caminin tanınacak olması, Müslüman toplumunda yasal bir hakkın gecikmeli dahi olsa yerine getirilmesinden duyulan memnuniyet dile getiriliyor. Keulen'e göre camilerin resmen tanınacak olması çok önemli bir adım. Keulen, "İslamiyet ülkemizde sürekli güçlenen bir din. Şu anda 150 bin Flaman Müslüman'dan söz ediliyor. İstenen şartları yerine getiren camilerin resmen tanınarak, devlet yardımı alabilmeleri bu insanlara bir şekilde ulaşmanın yolunu açacaktır. İslam ile olan münasebet normalleşme sürecine girerken, bu sayede İslam'ın geri planda kalmasının da önüne geçilmiş olacak." dedi. Vedat Denizli, Brüksel

1 Comments:

  • At 7:13 PM, Anonymous Anonyme said…

    I stumblеԁ upon thіs cool website upon
    facebook anԁ also we're content you have discounts

    Also visit my blog :: ikt.ei.hv.se

     

Enregistrer un commentaire

<< Home

 
www.sitemerkezi.net iYiSite.NeT Türkiye'nin En iYi Siteleri Site Ekle référencement marketing et
Hitinizi artirin Melinet WEB Design