BELÇİKA - BELGIQUE BELÇİKA - BELGIQUE: "Büyük firar´´ tartışılıyor

BELÇİKA - BELGIQUE

Yaşama dair

lundi, août 21, 2006

"Büyük firar´´ tartışılıyor


"Büyük firar´´ tartışılıyor

Termonde hapishanesinden toplu firareden 28 tutuklunun 9´u yakalandı. Savcılık diğerleinin Belçika´dan ayrıldığını düşünüyor. Firarın suç sayılmadığı Belçika´da hapishanelerin içler acısı durumu tekrar tartışmaya açıldı. Sendikalar bazı mahkumların yerlerde yatırıldığını, bazı hücrelerde tuvalet yerine kova kullanıldığını hatırlatıyor.
Belçika´nın Termonde hapishanesinden geçen haftasonu toplu olarak firar eden 28 tutuklunun 9´unun yakalandığını bildiren Federal Savcılık, diğerlerinin ´´muhtemelen Belçika´dan çıkarak ülkelerine gitmeyi başardıklarını´´ açıkladı.
Çeşitli hırsızlık suçlarıyla 8 ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan iki Yugoslav mahkum, geçen cuma gecesi hücrelerini içerden açarak ve ´´kırık bir ayna parçasını silah olarak kullanarak´´ gardiyanları rehin almış, ele geçirdikleri anahtarlarla 26 tutuklunun da hücresini açtıktan sonra toplu firarı gerçekleştirmişti. Firarilerin hapishane duvarını aşmak için çarşafları birbirine ekledikleri belirtildi.
Firarilerin kimliklerini açıklayan Savcılık, bu kişilerin tamamının Doğu Avrupa kökenli olduğunu bildirdi.
´´Personele moral vermek için´´ hapishaneyi ziyaret eden Adalet Bakanı Laurette Onkelinx, ´´Belçika tarihinin en büyük toplu firar olayı´´ konusunda değerlendirme yapmak için soruşturmanın tamamlanmasını beklediğini söyledi.
Yetkililer, 1830 yılında inşa edilen Termonde hapishanesinin köhne yapısı üzerinde durarak mahkumların hücrelerinin kilitlerini içerden açmayı başarmalarının ve gardiyanları rehin almalalarının şaşırtıcı olmadığını, bu kilitlerin değiştirilmesinin planlandığını, gardiyanların silahsız olduğunu belirtiyor.
Termonde Savcısı Christian de Four, konuya ilişkin açıklamasında, ele geçirilemeyen 19 firarinin ülkelerine gitmiş olduklarının tahmin edildiğini, uluslararası arama emri verildiğini söyledi.
Her yıl 125 ila 150 tutuklunun firar ettiği Belçika hapishanelerinin durumunu tartışan basın ve siyaset çevreleri, yatak kapasitesi 8300 kadar olan Belçika hapishanelerinde, 4000´den fazlası yabancı olmak üzere 9700´den fazla zanlı ve mahkum bulunmasını da eleştiriyor.
Sendikalar, ´´barut fıçısı´´ olarak nitelendirilen Belçika hapishanelerinde bazı mahkumların ´´yerlerde yattıklarını´´, ´´medeni ihtiyaçlarını tuvaletlerde değil kovalarla giderdiklerini´´ belirterek bu durumun ´´gerginliği ve firar isteğini artırdığını´´ açıkladı.
Adli yetkililer, Belçika yasalarına göre hapishaneden firarın bir suç teşkil etmediğini hatırlatıyor. Firar eden mahkumlar, bu eylem sırasında rehin almak, silah kullanmak, hırsızlık yapmak gibi suçlar işlemedikleri takdirde ayrıca cezalandırılmıyor. Siyasetçiler, Termonde olayının ardından, firarın suç sayılmasını sağlayacak yasalar oluşturmaktan söz ediyor.
Kaynak:http://www.anadolu.be
 
www.sitemerkezi.net iYiSite.NeT Türkiye'nin En iYi Siteleri Site Ekle référencement marketing et
Hitinizi artirin Melinet WEB Design